Bosch’un iki tekerlekli araç ve motor sporları inovasyonları, geleceğin işlevlerini barındırıyor
Bu içeriğin yayınlanma tarihi 3 aydan daha fazladır, içerdiği bilgiler eskimiş ve geçersiz kalmış olabilir.
İster akıllı sürücü destek sistemleri, ister bağlanabilirlik çözümleri, ister güç aktarım mekanizmasına yönelik yeni enerjiler olsun; Bosch, geleceğin motosikletleri ve motor sporları araçları için doğru çözümlere sahip. Bosch için tüm yenilikçi çözümler ve teknolojiler, stressiz, kazasız ve neredeyse emisyonsuz mobiliteyi gerçeğe dönüştürme vizyonuna doğru giden başka bir basamak.
Bosch standında (Stand G55, Salon 13) dikkat çeken teknolojiler:
Gelişmiş sürücü destek sistemleri:
Bosch kaza araştırması tahminlerine göre, radar tabanlı sürücü destek sistemleri her yedi motosiklet kazasından birini önleyebilir. Bu elektronik asistanlar her zaman tetikte ve acil durumlarda, insanlardan çok daha hızlı bir şekilde tepki verebiliyor. Sistemi bir radar sensörü, fren sistemi, motor yönetimi ve HMI (İnsan Makine Arayüzü) oluşturuyor. Motosikletlere bir duyu organı olarak takılan radar sistemleri, sürücü destek ve emniyet işlevlerini sağlarken aynı zamanda aracın çevresinin de tam bir resmini sunuyor.
Bosch gelişmiş sürücü destek sistemlerinin işlevleri:
ACC (adaptif hız sabitleyici)
Yoğun trafikte sürüş ve öndeki araçla takip mesafesini korumak büyük bir konsantrasyon gerektirir ve uzun süre yapıldığında yorucu bir iştir. ACC, trafik akışına göre aracın hızını ayarlar ve gereken güvenli takip mesafesini korur. Bu sistem, öndeki araca çok yakın sürüşün neden olduğu arkadan çarpma şeklindeki kazaları etkili bir şekilde önleyebilir. Sürücülere çok daha fazla rahatlık sunmanın yanı sıra ACC, sürücülerin özellikle yüksek yoğunluktaki trafikte olmak üzere yola daha fazla konsantre olmasını sağlar.
Çarpışma uyarı sistemi
Karayolu trafiğinde, küçük bir konsantrasyon kaybı bile ciddi sonuçlara yol açabilir. Bosch, arkadan çarpma riskini düşürmek veya sonuçlarını azaltmak üzere motosikletler için bir çarpışma uyarı sistemi geliştirdi. Sistem, araç çalışır çalışmaz aktif hale geliyor ve ilgili tüm hız aralıklarında sürücüyü destekliyor. Sistem bir başka aracın tehlikeli bir şekilde yakın olduğunu ve sürücünün duruma reaksiyon göstermediğini tespit ettiğinde, sesli veya görüntülü bir sinyal yoluyla sürücüyü uyarıyor.
Kör nokta tespiti
Bu sistem, motosiklet sürücülerinin emniyetli bir şekilde şerit değiştirmesine yardımcı olmak üzere tüm yönlerin denetimini sağlıyor. Bir radar sensörü, görülmesi zor alanlardaki nesneleri kayıt altına alıp sistemin elektronik gözü olarak kör noktaları tespit ediyor. Sürücünün kör noktasında bir araç belirdiğinde sistem, dikiz aynasına gönderdiği optik sinyal aracılığıyla sürücüyü uyarıyor.
eBikelardan motor sporlarına kadar ABS (kilitlenmeyen fren sistemi)’nin gelişimi:
Bosch, 1984 yılından beri motosiklet ABS teknolojisini sürekli olarak geliştirdi ve her bölgede tüm motosiklet sürücüleri için emniyeti arttırmak üzere gelişmiş performansa sahip daha küçük, daha hafif bir tasarım yaptı. Avrupa Birliği, Japonya, Hindistan, Tayvan ve Brezilya başta olmak üzere dünya genelinde daha fazla ülke motosiklet ABS’sini zorunlu kılıyor veya yakın gelecekte uygulamaya alıyor. Bugünlerde bu emniyet sistemi, motosikletlere ek olarak motor sporları araçları ve eBikelar gibi çok daha geniş yelpazedeki araçlarda kullanılıyor.
Bosch, eBikelar için pazarın ilk seri üretim kilitlenmeyen fren sistemini sundu. Bu yeni gelişme ile birlikte, akıllı ve yenilikçi bir sistem sayesinde elektrikli bisikletin ön tekerleğinin kilitlenmesini önlemek ve ayrıca arka tekerleğin havaya kalkma yüksekliğini sınırlandırmak mümkün olacak. Sistem, fren mesafesini azaltırken aynı zamanda çarpışma ve devrilme riskini de azaltıyor. Kaza araştırmacılarına göre, ABS kullanımıyla elektrikli bisiklet kazalarının yaklaşık dörtte biri önlenebilir. Ayrıca, ciddi yaralanmayla sonuçlanan kazalar da büyük oranda azaltılabilir.
2018 yılının sonu itibarıyla elektrikli bisikletlere yönelik ABS, seçili modellerde piyasaya sürülmüş olacak. Motor sporları araçlarında ise BRP ile iş birliği yapan Bosch, arazi araçlarında (ATV) dünyanın ilk ABS uygulamasını gerçekleştirdi. 2018 ve 2019 model BRP Outlander ve Renegade modellerinde Bosch ABS sistemi bulunuyor.
Elektromobilite çözümleri:
Şehirlere yönelik mobilite çözümleri esnek, uygun maliyetli ve en önemlisi yüksek verim seviyesinde olmalıdır. Bosch’un güç aktarım mekanizması çözümleri ile bisikletler, scooterlar, motosikletler ve üç tekerlekli araçlar elektrikli hale getirilebiliyor. Son kullanıcı araçlarına ek olarak bu çözümler, ticari uygulamalarda da kullanılabiliyor. Bu yıl EICMA’da iki elektrikli ticari araç sergileniyor. Biri 25 km/saate kadar hız yapabilen e-kargo bisikleti, diğeri ise 45 km/saate kadar hız yapabilen üç tekerlekli e-kargo bisikleti. Bosch’un elektromobilite çözümleri, güç aktarım mekanizması sistemlerinden çok daha fazlasını kapsıyor. Bosch’un entegre eScooter sisteminin parçası olan bir uygulama, menzil ve pusula modları olmak üzere iki arayüzle araç bilgilerini, ağa bağlı işlevleri ve sosyal ağı birbirine bağlıyor. Sürücüler, spesifik durumlara uygun ve kullanıcıların ihtiyaçlarına odaklanan bu kullanıcı dostu ve minimalistik tasarım ile yolculuklarını kolaylıkla yönetebiliyor.
Bosch standındaki diğer teknolojiler:
Yeni geliştirilmiş MSC Motosiklet Denge Kontrolü sistemi:
Yeni geliştirilmiş motosiklet denge kontrolü sistemi, yarı veya tam entegre bir sistem olarak sunuluyor. Önceki nesil 9 modeline oranla yeni sistemin kutu hacmi %35 ve ağırlığı ise %20 azaltılmış durumda. Bu gelişmeler, motosiklet üreticilerinin montaj çabalarını azaltıyor ve ürünün daha küçük motosikletlere de monte edilebilmesine imkan tanıyor. Gelişmiş sürücü destek sistemleri gibi geleceğe yönelik işlevleri barındıracak şekilde tasarlanan ünite, en son binek otomobil teknolojilerini kullanıyor. Ürünün global prömiyeri, Bosch standında gerçekleştirildi.
Motor yönetimi sistemleri:
Elektronik motor yönetimi sistemleri, iki tekerlekli araçların OBD I/II dahil olmak ve Euro 5 ve BS 6 (Bharat 6. Aşama) başta olmak üzere geleceğe yönelik emisyon yönetmeliklerini karşılamasını sağlayan etkili ve ekonomik teknolojinin temelini oluşturuyor. Yüksek seviyede geliştirilmiş sensör teknolojisiyle birlikte kullanılan motor yönetimi sistemleri, konvansiyonel karbüratör sistemlerine oranla verimlilikte önemli bir artış elde etmektedir ve CO2 emisyonlarını %16’ya kadar (duruma göre) azaltabilmektedir. Kontrol ünitesi, yeni motor yönetimi sisteminin ana bileşenidir. Bu küçük bilgisayar, güç aktarım mekanizması sensörlerinden gelen tüm verileri analiz ediyor ve ateşlemeden yakıt enjeksiyonu miktarına kadar birçok şeyi düzenliyor. Hindistan’daki Bharat 6. Aşama gibi geleceğe yönelik emisyon yönetmeliklerine uyum sağlamak için Bosch, özellikle iki tekerlekli araç uygulamaları için tasarlanmış olan yeni mini ısıtmalı Lambda sensörü de geliştirdi. Lambda, egzoz gazındaki oksijen içeriğini ölçüyor ve hava/yakıt oranını optimize etmeye yardımcı oluyor.
M12 yiv ve optimum koruma tüpü tasarımı, iki tekerlekli araçlar için optimize edilmiş ısıtıcı gücüyle birlikte kompakt bir montaja izin veriyor. Planlanan kullanım ömrü yaklaşık 100.000 km olan yeni mini ısıtmalı Lambda sensör, 2019 yılında seri üretime geçecek.
mySPIN ile entegre bağlanabilirlik gösterge paneli:
Gelişmiş sürücü destek sistemleri, motosiklet sürücüleri için işlevleri görselleştirmek üzere kullanıcı odaklı bir HMI’ya (insan makine arayüzü) ihtiyaç duyar.
Bosch’un entegre bağlanabilirlik gösterge paneli, tek bir cihaz içerisinde geleneksel araçlar ile çok çeşitli bilgilendirici eğlence özelliklerini bir araya getirir. Entegre bağlanabilirlik gösterge paneli, Bluetooth aracılığıyla sürücünün akıllı telefonuna bağlanır ve gidondaki sezgisel kontroller aracılığıyla sürücüler, kolaylıkla telefon aramaları yapabilir, gelen aramaları yanıtlayabilir, kişi listelerine erişebilir ve müzik dinleyebilir.
mySPIN akıllı telefon entegrasyonu çözümü, daha fazla işlev sağlıyor. Sürücülerin akıllı telefonlarındaki içeriği motosiklete, scootera veya motor sporları aracına aktarmasına izin veriyor. Bu özellik, tüm araç üreticilerine çok kapsamlı seçeneklere sahip açık bir platform sağlıyor. mySPIN ayrıca sürüş konforunu ve kolaylığını arttırmak üzere kullanım sadeliği sağlamak ve dikkat dağıtıcı etkenleri en aza indirmek için önemli üçüncü şahıs uygulamalarını kullanma imkanı sunar.